Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Két rétegű, macifüles sapka varrása kisgyerekeknek

2019. 11. 11. 11:00:07
Két rétegű, macifüles sapka varrása kisgyerekeknek
Mai cikkünkben egy rövid gyorstalpalót tartunk Anyukáknak, vagy vállalkozó szellemű Apukáknak, ha szeretnék, hogy kisgyermekük egyedi, saját készítésű sapkával tűnne ki a játszótéren. A sapka színösszeállításánál mindenkit saját fantáziájára bízunk!

Először is anyagot kell választanunk hozzá. Jelen esetben én passzéból készítem, mert csak ebből az anyagból volt a kiválasztott színben itthon, de a gumis egyfalas (elterjedt nevén pamut jersey) a legmegfelelőbb anyag hozzá.

 

Következő lépésben le kell mérni a gyerkőc fejkörméretét és el kell készíteni a szabásmintát. A szabásminta két darabból áll, az egyik a macifül, a másik pedig a sapka negyede. Érdemes a képen lévő magasságot tartani a sapkarésznél, hogy a végén a sapka alja visszahajtható legyen és az alsó réteg színe is látszódjon. A szélesség pedig a fejkörméret negyede legyen. A fenti háromszög csúcsot is vágjuk ki
A macifülből 4 darabot szabjunk ki a belső színből, a sapka negyedét pedig a hosszában kettéhajtott anyagokból úgy szabjuk, hogy mindkét színből 2-2 darab legyen.
Ezután a 2 macifület varrjuk meg úgy, hogy 2-2 darab fülrészt egymásnak színnel szemben az íves oldalukon összevarrjuk, majd kifordítva ezeket, a csücsköket kicsit beráncolva kézzel leöltjük.
Miután a fülek elkészültek, a négy sapkának szabott részen színt színnel szembe hajtva levarrjuk a kivágott szűkítéseket (korábbi háromszögkivágások).
Ezután összevarrjuk a két belső és külső sapkarészt úgy, hogy a különböző színeket színt színnel szembe fektetjük. Ezt a varrást rugalmas öltésekkel varrjuk, hogy a sapka nyúlni tudjon anélkül, hogy a cérna elpattanna benne.
A varrás után ezt fordítsuk ki és vasaljuk le az anyagok illeszkedését a varrás mentén.
Miután mindkét külső és belső részt összevarrtuk rugalmas öltésekkel és levasaltuk, a két sapkafelet kiterítve fektessük egymásra úgy, hogy az azonos színű anyagok legyenek egymáson, szín színnel szemben és gombostűzzük körbe.
A külső színek közé csúsztassuk be úgy a macifüleket a szűkítés két oldalán, hogy a nem varrott szélük lógjon kicsit túl a tűzésen.
Ezután varrjuk körbe a letűzés mentén a sapkát. A belső anyag egyik oldalán hagyjunk egy kb. 3 cm-s részt szabadon, hogy ezen ki tudjuk fordítani a sapkát.

 

Fordítsuk ki a sapkát és a megmaradt lyukat láthatatlan öltéssel kézzel varrjuk össze. Készen is van a macifüles sapkánk

 

 

Hasznos tanácsok:

  1. Minden varrást oda-vissza varrással kezdjünk, hogy ne tudjon felbomolni a varratunk!

  2. A gumis egyfalas anyag nem foszlik, így elég az egyenes és rugalmas öltéseket használni, nem szükséges cikkcakkal végig menni a varratok mentén overlock gép hiányában. Amennyiben van, overlock géppel varrjunk.

Az oldal tetejére