Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A pamut anyag jellemzői és felhasználása

2021. 08. 18. 12:00:00
A pamut anyag jellemzői és felhasználása

A pamut anyagot sokan kedvelik, elterjedt a ruhaneműk gyártásánál is. Vannak olyan tulajdonságai, ami miatt népszerű lett mind a vele dolgozók, mind pedig a vásárlóközönség körében.

A következőkben a pamut anyag jellemzőiről, felhasználásáról és a cégünknél kapható kelmékről lesz szó.

Pamut anyag jellemzői

Az anyag légáteresztő és nedvszívó képessége kiváló. A pamut egy rendkívül jól lélegző anyag, az olajalapú kelmék közül a legjobb. Munka-, illetve edzőruházatnak kiváló, mivel tökéletes vízelvezető képességgel rendelkezik.

Az anyag hőtartása kivételes. Az anyag a hőt csapdába ejti, így a bőr és az anyag között keletkezik egy vékony levegőréteg. Ezáltal a nagy melegben véd, télen viszont melegen tart az anyag.

Az érzékeny bőrűek számára is nagyon jó anyag, a tiszta pamut csak nagyon ritka esetben okoz allergiás tüneteket. Ezektől az anyagoktól nem viszket a bőr, ellentétben a más anyagokkal.

A jó minőségű pamut kelméknek kiváló a szakítószilárdságuk. Ezáltal nagyon nehezen szakadnak el, lyukadnak ki. Mosásnál az anyag előnye, hogy ez a szakítószilárdság 30%-kal nagyobb

A pamut anyaga természetes, ezáltal könnyen bomlik, így környezetbarát. Más anyagokkal szemben kevésbé szennyezi a környezetet, amire mostanában egyre többen figyelnek.

 

Pamut anyag felhasználása

A pamutszöveteket igen sokrétűen használják a textiliparban. Ilyenek a bársony, batiszt, chintz, damaszt, kord, frottír, gabardin, interlock kelme, karton, molton, muszlin, puplin.

Ruházati textíliáknál felhasználása a már fent említett pozitív jellemzők miatt igen kiemelkedő. Készítenek belőle ingeket, búzokat, hálóruházatot, fehérneműt, nadrágokat, felületkezelést követően víztaszító ruházatot és munkaruházatot.

Kiegészítők között népszerű zsebkendők, szegélyek, esernyők és csipkék alapanyagaként.

Lakástextilek között pedig ágyneműk, konyharuhák, fürdőlepedők, asztalneműk, törölközők, dekorációs anyagok kedvelt alapanyaga.

Pamutvászon kelmék kezelése

 

Ez az anyagfajta mosható, főzésálló, sötét anyagoknál ez korlátozva igaz. Általában lassan szárad, vasalás szükséges. A speciális textíliáknál mindig kövessék az útmutatót. Az anyag keverésétől függ, hogy a végtermék mennyire mosható vagy vegyileg kezelendő.

 

Hogyan lehet vigyázni az anyagra?

 

A kelmék ezen fajtája hajlamos a gyűrődésre, így mosás után vasalni szükséges, ezen segíthetnek, ha szárítás előtt kicsit megnyújtják az anyagot. Ha lehet, kerüljék a szárítót, és levegőn szárítsák az anyagot, a gép sok más anyag mellett a pamutban is kárt tehet. Az ajánlott mosási hőmérséklet 30°C, magas hőfokon zsugorodhat, illetve a színes, mintás anyagoknál magasabb hőmérsékleten színvesztés fordulhat elő.

 

Minitex méteráru webáruháznál kapható pamut kelmék

Az áruházunkban kapható kelmék igen sokrétűek mind színben, mind egyéb jellemzőben. Anyagösszetételben létezik 100% pamut, illetve kevert fajtái, mint a poliészter-pamut vagy a pamut elasztán.

Színben a visszafogottabb, egyszerűbb színektől, mint a fehér, krémszín vagy a fekete, olyan erőteljesebb színekig találnak anyagot, mint a flamingó vagy az azúrkék.

Az anyagvastagságban is elég széles skálán mozog kínálatunk, ez természetesen az összetételtől függ, létezik 130 g/nm, illetve 230 g/nm kelme is.

A pamut anyag rendkívül sokoldalú és előnyös, más anyagokkal keverve pedig még változatosabb kelmék készülhetnek. A ruhaiparban igen kedvelt, nálunk pedig széles kínálattal találják meg.

Az oldal tetejére